A gálosfai halastó mellett három hektáron égett le a nádas, Lábod és Somogyszentpál külterületén az avar gyulladt meg, a tűzoltóknak köszönhetően csak kis területen pusztított a tűz. A Fejér vármegyei Mezőszilason hat hektáron égett a nádas és a tűz veszélyt jelentett több mezőgazdasági épületre.

Pusztakovácsiban és Siófokon pedig azért kérték a helyiek a tűzoltók segítségét, mert egy-egy ingatlantulajdonos nem volt tisztában azzal, hogy háztartási hulladékot tilos égetni.

Hétfő délután Enying külterületén kapott lángra egy legelő. A tüzet a siófoki hivatásos tűzoltók fékezték meg kéziszerszámokkal. Kisbárapáti, Malom utcája mögött egy bozóttal és náddal benőtt terület gyulladt meg hétfő este. A tűz veszélyeztette a közeli fás területet is. A kaposvári hivatásos tűzoltók a helyszínre érve már csak izzó gócokat találtak, amelyeket sikerült kéziszerszámokkal eloltaniuk.

Somogyvámoson összehordott vágástéri hulladék égett. Hétfő este kérték a tűzoltók segítségét a helyiek, mert harminc méter hosszan, tíz méter szélességben és átlagosan két méter magasan lángolt a faágakból álló halom. Az erős szél vélhetően felélesztette a korábban gyújtott tüzet, amely továbbterjedt az összegyűjtött zöldhulladékra. A tűz oltását a marcali hivatásos tűzoltók kezdték meg, majd a munkájukat erőgépek és egy lajtos kocsi is segítette. Szétbontották és szétterítették az izzó zöldhulladék-halmokat a gyorsabb oltás érdekében. A kedd délutánig tartó munkálatokban a somogyvári önkéntes tűzoltók is közreműködtek.

Kedden délután Ötvöskónyi külterületén csaptak fel a lángok. Egy szántó száraz növényzete gyulladt meg. A területet csak gyalogosan tudták megközelíteni a nagyatádi hivatásos tűzoltók, akik kéziszerszámokkal akadályozták meg a tűz tovább terjedését. Két gazdánál pusztítottak a lángok, összesen huszonhárom hektáron.

Ezzel egy időben Zamárdi külterületén égett a száraz fű három hektáron. A siófoki hivatásos tűzoltók két irányból közelítették meg a lángba borult területet. A tüzet sikerült két vízsugár és kéziszerszámok bevetésével elfojtani sötétedés után.

A képre kattintva videó indul:

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Belterületen csak ott és akkor szabad kerti növényi hulladékot égetni, ahol, és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes vármegyei katasztrófavédelem igazgatóságnál írásban jelezni!

A szabadtéri tűzgyújtás legfontosabb szabálya, hogy csak akkora tüzet szabad rakni, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tud tartani.

Címkék: éget, hulladék, szabadtér, nádas, avar, láng, tűz, kék hírek