A Kaposvári Járási Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatalkorú vádlottal szemben, aki egy idősebb ismerősét verte át egy hamis 100 euró bankjeggyel.

A fiatalkorú fiú – aki jó tanulmányi eredménye ellenére kiiratkozott az iskolából - néhány héttel a 18. születésnapja előtt az egyik somogyi kisvárosban az utcán sétálva talált egy 100 eurós bankjegyet, amelyről azonnal felismerte, hogy az nem valódi, mivel nem tartalmazott biztonsági elemeket, így vízjel-kombinációt, a biztonsági szálat, valamint a fluoreszkáló jelzőrostokat sem, a papír tapintása sem keltette valódi pénz érzetét, illetve a pénzen olvasható volt egy másolatra utaló angol nyelvű felirat is.

a fénykép a vádlott által forgalomba hozott hamis bankjegyről készült
a fénykép a vádlott által forgalomba hozott hamis bankjegyről készült

A fiatalkorú vádlott ennek ellenére felkereste az egyik idősebb ismerősét, aki külföldi bankjegyekkel nem igazán találkozott addig, majd vásárolt tőle egy hangfalat, amit hamis pénzzel fizetett ki. Az adásvételt követően az eladó jóhiszeműen megpróbálta a helyi bankfiókban forintra váltani a bankjegyet, ahol azonban kiderült, hogy az hamis.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a fiúval szemben fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság annak végrehajtását próbaidőre függessze fel, valamint rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét.

Címkék: hangfal, euró, átver, hamis, csal, kék hírek