Már 195 ezerre nőtt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi mozgalom által keresett eltűntek száma a világban - közölte a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az eltűntek szerdai világnapja alkalmából az MTI-vel.

A vöröskeresztes keresőszolgálatok tevékenységének fontosságát hangsúlyozva közös közleményükben azt írták: világszerte emberek százezrei tűnnek el vagy szakadnak el a családjuktól fegyveres konfliktusok vagy más erőszakos események, természeti katasztrófák, illetve migráció miatt.

A tájékoztatás szerint 2022-ben a több mint 55 ezer újonnan beadott keresési kérelemmel együtt 195 ezerre nőtt a világban a Vöröskereszt és a Vörös Félhold társaságok által keresettek száma.

A keresőszolgálatok tavaly világszerte mintegy 170 ezer vöröskeresztes üzenetet kézbesítettek, és csaknem 2,5 millió telefonhívást tettek lehetővé. Hozzátették: 2022-ben 13 ezer embert találtak meg, és csaknem ötezer embert egyesítettek a családjával.

A Magyar Vöröskereszt keresőszolgálatához idén az első félévben eddig 148 kérelem érkezett; az ügyekből 87 már lezárult, 60 még folyamatban van - ismertették. Ezek közül 16 keresés indult az orosz-ukrán háborúban eltűntek ügyében, ebből kilenc esetben még zajlik az aktív keresés.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kitértek arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt négy munkatársa ez év első felében 349 tereplátogatáson vett részt. Ezeken az újonnan érkező menekülteket és az őket ellátó szervezetek, intézmények munkatársait tájékoztatták szolgáltatásaikról, illetve kapcsolatot tartanak azokkal, akik aktívan keresik családtagjaikat.

Az ICRC központi keresőszolgálata (Central Tracing Agency) 1870-ben jött létre, és a Vöröskereszt, valamint a Vörös Félhold társaságok helyi keresőszolgálataival együtt dolgozik az eltűntek felkutatásán.

A Magyar Vöröskereszt az első világháború óta működteti keresőszolgálatát.

Címkék: eltűntek világnapja, magyar vöröskereszt, eltűnés, kék hírek