null

A Kaposvári Járási Ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó kaposvári férfival szemben, aki az ingatlana előtt hagyott kerékpárt tulajdonította el jogtalanul.

A vádirat lényege szerint a sértett 2022 szilveszterén egy baráti italozásról tartott hazafelé kerékpárral, amikor az út során úgy érezte, hogy az elfogyasztott alkoholtól nincs biciklizésre alkalmas állapotban, ezért a kerékpárt a vádlott lakóhelye előtti utcarészen leállította, majd gyalogosan ment tovább azzal a céllal, hogy másnap visszamegy érte.

A vádlott ugyanakkor kapva-kapott az alkalmon, és még mielőtt a sértett másnap elhozhatta volna azt, betolta a 250.000,-Ft értékű mountain bike-ot a saját ingatlanára, és azt több hónapon keresztül rejtve tárolta annak ellenére, hogy nyilvánvaló, és az ítélkezési gyakorlat is következetes abban, hogy a közterületen hagyott közlekedési eszközök nem tekinthetők elvesztett, vagy elhagyott dolognak, azok elvétele lopásnak minősül.

A kerékpár végül úgy került meg, hogy 2023 áprilisában a sértett egyik ismerőse látta a vádlottat azzal Kaposváron közlekedni. A kerékpár azonosítását jelentősen megkönnyítette, hogy azt a sértett korábban regisztrálta a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is elérhető BikeSafe programban.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címkék: bikesafe, kerékpár, lopás, kék hírek