A Kaposvári Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó szolnoki férfival szemben, aki egy Stop-táblával védett útkereszteződésben figyelmetlenségből nem tett eleget az elsőbbségadási kötelezettségének. 

A vádirat lényege szerint a vádlott 2022 szeptemberében Kaposváron, a város központja felől a 67-es számú főút irányába közlekedett a megengedett sebességet túllépve, amikor furgonjával a 67-es főutat keresztezve a Bartók Béla utcán kívánt Töröcske irányába továbbhaladni. Az autóban ült még a vádlott testvére, a későbbi sértett, akinek a biztonsági öve azonban nem volt becsatolva.

A vádlott a kereszteződéshez érve az elsőbbségadási kötelezettségének nem tett eleget, mivel a jármű GPS készülékére pillantva a szándékolt útirányát ellenőrizte, majd figyelmét az útkereszteződés előtti útburkolati jelekre fordította, ezért a Stop-táblát csak akkor észlelte, amikor megállni már nem tudott, ezért gyorsítás mellett, megállás nélkül behaladt a védett útra. 

a fotó a Kaposvári Rendőrkapitányság helyszíni szemléje során készült 
a fotó a Kaposvári Rendőrkapitányság helyszíni szemléje során készült 

A vádlott csak ezt követően látta meg a védett főúton neki balról érkező, szabályosan közlekedő személygépkocsit, amellyel összeütközött. A balesetben kizárólag a vádlott gépkocsijában utazó testvére szenvedett súlyos sérüléseket, mivel az ütközés során kizuhant az autóból, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a biztonsági öv viselése esetén ezek a sérülések elmaradtak volna. 

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Címkék: GPS, biztonsági öv, kereszteződés, sérül, baleset, kék hírek