Két kaposvári lakásban is a fürdőszobában lévő érzékelő riasztott, amelyet követően a lakók azonnal elhagyták az ingatlant, így senkinek sem esett baja. A tűzoltók rekonstruálták az eseteket. Mindkét helyszínen arra hívták fel a lakók figyelmét, hogy a vízmelegítők és az égéstermék elvezetők felülvizsgálatáig ne használják azokat.

A mérgezések fele a fürdőszobában történik: ha valaki nyílt égésterű fali vízmelegítőt használ, az eszköz hamar elhasználja a kis légtérben lévő levegőt egy hosszabb fürdőzés alatt. De egy többórás főzés során, amikor a gáztűzhelyet használjuk, szintén keletkezhet szén-monoxid. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobilklíma, vagy több, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett, nyílt égésterű tüzelőberendezés egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos szén-monoxid képződésében. Ez a hatás fokozottan érvényesül ott, ahol az ablakok kiválóan záródnak.

A szén-monoxid színtelen és szagtalan, a levegőnél könnyebb, erősen mérgező gáz, tünetei nem feltűnőek: fejfájás, szédülés, bágyadtság. Ezt akár a hőség okozta panaszokkal is összetéveszthetjük. Gyanú esetén is hívja a 112-es segélyvonalat! Ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben vízmelegítő, vagy bármilyen fűtőberendezés található, gyanakodjon! Különösen, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek!

Borítókép: illusztráció

Címkék: jelzés, szén-monoxid, tűzoltóság, kaposvár, kék hírek