A kiírók 2023-ban olyan alkotásokat vártak, amelyeken keresztül az iskolások a füstérzékelő használatának fontosságát hangsúlyozzák.

Nehéz feladat volt az alkotásokon keresztül bemutatni, milyen fontos feladatot lát el egy füstérzékelő, és mekkora segítség ez a családoknak. Mégis sokaknak sikerült azt részletesen papírra vinni, miként ébreszti fel álmából a lakókat a készülék, és ezáltal hogyan menti meg az életüket a tűzvésztől. Több diák a konyhában keletkező tűz bemutatásával hívta fel arra a figyelmet, hogyan felejthető az étel a tűzhelyen. Egyesek szerint a televízió vonja el a figyelmet a főzéstől, mások az esti kártyapartit tették „felelőssé” a rajzokon. 

 Tűzre, vízre vigyázzatok, le ne égjen a házatok! – idézte fel az örök érvényű mondást Tarlós István tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes a somogyi eredményhirdetésen. Mint mondta: ez a mondás 2023-ban is megállja a helyét, csupán a tűzvészek elleni védekezés eszközei változtak meg az idő előrehaladtával. Például ma már a füstérzékelő is elengedhetetlen biztonsági berendezés az otthonokban. 

Részletes eredménysor a képgaléria alatt.


a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei
a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Eredmények: alsó tagozatos diákok közül szabadkézi rajz kategóriában:

    Berkics Lara Zselyke barcsi Arany János Általános Iskola 2. a osztályos tanulója 
    Deres Emma a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium és Általános Iskola 3. osztályos tanulója
    Kocsis Heléna a barcsi Arany János Általános Iskola 3. a osztályos tanulója

Eredmények: felső tagozat:

     Kliment Villő Zselyke a nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója
     Horváth Lilla, a barcsi Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 5. a osztályos tanulója
     Tóth Liliána a barcsi Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 5. a osztályos tanulója

Különdíjak:

A tűzoltók munkájának rendkívül látványos bemutatásáért különdíjat vehetett át Óvári Veronika és Balogh Lili Kamilla. Mindketten a nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Berkics Lara Zselyke a barcsi Arany János Általános Iskola 2. a osztályos tanulója szintén különdíjat vehetett át, egy életmentő füstérzékelőt, hiszen az alkotásokat értékelő zsűri szerint ő volt az, aki a legjobban szemléltette a füstérzékelő fontosságát. 

A „Legkreatívabb somogyi iskola 2023” cím büszke tulajdonosa a Barcsi Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola lett, miután a legtöbb alkotást küldték be az idei pályázatra. Az intézmény diákjai személyesen is találkozhatnak majd a rajzokon szereplő tűzoltókkal, az elnyert címmel ugyanis egy tűzoltó bemutató jár majd az alkotó kedvű diákoknak.

A beadott rajzokon megelevenedett még számos tűzoltói feladat, így az állatmentés, a favágás, a gépjárműtüzek, a szabadtéren keletkező tűz oltása, sőt még a törökországi földrengés után zajló életmentések is. Ezen alkotások is helyet kaptak az idei pályázatokból nyíló kiállításon, amelyet bárki megtekinthet a Kaposvár Plazaban június 4-ig.  

Címkék: alkotás, rajz, lakástűz, zsűri, eredmény, katasztrófavédelem, pályázat, Somogy, tűz, kék hírek