A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a budapesti férfival szemben, aki változatos módszerekkel csalt ki nagyobb összegeket a sértettektől.

A vádirat lényege szerint a büntetett előéletű férfi 2017. évben munkaviszonnyal, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, illetve számos pénzintézetnek is tartozott, ezért csalások elkövetése révén próbált pénzhez jutni.

Először olyan internetes hirdetést adott fel, melyben 20 millió forintért árult egy traktort. Miután a sértett figyelmét sikerült felkeltenie, még egy nem létező bálázógépet is eladásra kínált neki úgy, hogy a megtévesztéshez a munkagépek fényképeit és adatait egy németországi kereskedés honlapjáról töltötte le. A vádlottnak végül 1,2 millió forint előleget sikerült kicsalnia a sértettől.

A férfi ezután profilt váltott, és olyan hirdetéseket adott fel, melyben kedvező négyzetméter áron vállalta rönkházak elkészítését. A vádlott ezzel a módszerrel négy sértettet ejtett tévedésbe, akiknek 500.000 és 2.300.000 forint közötti összegű kárt okozott, mivel a rönkházak leszállításához és elkészítéséhez szükséges munkavállalókkal, anyagi és tárgyi eszközökkel, járművekkel nem rendelkezett, ilyen tevékenységet végző üzleti partnerei sem voltak. Ennek ellenére a sértetteket még hosszabb ideig hitegette a teljesítéssel, így azt állította nekik, hogy a faanyag már úton van, azonban a szállító kamion útközben lerobbant, vagy hatósági ellenőrzésre megállították és nem engedték tovább.

A szerteágazó nyomozás során a férfi védekezése miatt több külföldi jogsegély teljesítése vált szükségessé, illetőleg a férfi elrejtőzött a hatóságok elől, ezért vele szemben belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs is kibocsátásra került.

Mivel a hosszabb ideje szökésben lévő vádlott távolléte nem volt akadálya az eljárás lefolytatásának, ezért őt az ügyészség határozattal távollévő terheltté nyilvánította, és vele szemben vádiratot nyújtott be a Kaposvári Járásbíróságra, melyben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Címkék: csak, trükk, hirdetés, millió, internet, kék hírek