A Kaposvári Járási Ügyészség eredményesen fellebbezett a büntetés súlyosítása érdekében annak a többszörösen büntetett előéletű kaposvári férfinak az ügyében, aki ellen bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek korábban vádat.

A vádirat lényege szerint a vádlott - aki ebben az időszakban szabadult egy korábbi, 8 éves fegyházbüntetéséből - 2020 novemberében egy kaposvári ingatlanba tört be, azonban mielőtt bármit magához tudott volna venni, az egyik sértett megzavarta, ezért elmenekült a helyszínről.

A vádlottat a következő lopásánál is tetten érte a sértett, ekkor azonban a férfi a menekülés helyett rátámadt a gyengébb fizikumú, idős áldozatára, akit előbb ököllel arcon ütött, majd a földre került sértettet értékei átadására szólította fel. Az idős férfi azonban még ekkor is ellenállt, és a vádlott őt ért rúgásai ellenére sem árulta el pénze hollétét, azonban a vádlottnak végül sikerült 75 ezer forintot megtalálnia. A vádlott a pénz eltulajdonítása után azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltűntesse tisztítószert, illetve őrölt paprikát és borsot hintett szét a sértett házában.

A vádlott azt sem akarta, hogy távozása után a sértett rögtön értesíteni tudja a rendőröket, ezért a mobiltelefonjából kivette a SIM kártyát és az akkumulátort, a vezetékes telefon zsinórját elvágta, végül pedig az idős férfit bezárta a házába. A sértettnek azonban a padlásfeljáró létrájának segítségével végül sikerült kijutnia, majd szomszédján keresztül telefonált a rendőrségre.

A korábbi erőszakos bűncselekményei – köztük rablás miatt – erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő vádlottat a Kaposvári Járásbíróság elsőfokon 15 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, mely ellen az ügyészség súlyosításért, míg a védelem felmentésért jelentett be fellebbezést. 

A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék a 2023. március 2-án megtartott nyilvános ülésen az ügyészi fellebbezéssel értett egyet, és a férfival szemben kiszabott közügyektől eltiltás tartamát 10 évre felemelte, míg a védelmi fellebbezést nem tartotta megalapozottnak, így az ítélet jogerőre emelkedett.  

Címkék: visszaeső, rabló, ítélet, idős, kék hírek