A Kaposvári Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki az időközben elhunyt élettársa után járó ellátást még évekkel később is felvette. 

A vád szerint az ötvenes éveiben járó nőnek a súlyosan beteg élettársa ápolására tekintettel havonta körülbelül hatvanezer forint pénzbeli ellátást állapítottak meg. Bár az élettársa 2019 szeptemberében elhunyt, erről a vádlott – annak ellenére, hogy arra 15 napon belül köteles lett volna – szándékosan nem tájékoztatta az ellátást megállapító szervet azért, hogy az ápolási díjat a továbbiakban is folyósítsák a részére. 

Mire a csalást a hatóságok 2022 májusában felfedezték, a vádlottnak már összesen 1.902.270 forint ápolási díjat fizettek ki jogosulatlanul, amelyet – mivel azt időközben a saját, illetve a családja megélhetésére már elköltötte – ekkor már visszafizetni sem tudott.  

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 

Címkék: ápolási díj, élettárs, költségvetés, csal, elhunyt, kék hírek