null

A Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik sajátos módon akarták elhárítani a vadkárt Barcs környékén. 

Az idősebb vádlottat 2022 tavaszán megbízták azzal, hogy egy kukoricával beültetett szántó területet őrizzen, és azt a vadak által okozott károktól óvja meg. A vádlott a feladatot úgy gondolta megoldani, hogy hulladékot szállíttat a helyszínre, amelyet benyújt, és annak erős füstjével fogja elriasztani a vadakat a földterülettől.  

A vádlott ennek érdekében szólt a fiatalabb társának, aki nagyobb mennyiségű autóbontásból származó hulladékot szállított a helyszínre, amit két, kb. 4 m2 kiterjedésű kupacba rendeztek a szántóföld szélén, majd a hulladékhalmokat meggyújtották.

A többek között veszélyes hulladéknak minősülő gumiabroncsokat, műanyag lökhárítókat és olajjal szennyezett szűrőket tartalmazó halmok erős, maró füsttel kezdtek égni, melyre mások is felfigyeltek, ezért a katasztrófavédők mellett a rendőröket is értesítették, akik a helyszínen intézkedés alá vonták a vádlottakat.

A nyomozás során a vádlottak beismerték a bűnösségüket, és az idősebb férfi gondoskodott az égésterméknek és az el nem égett hulladéknak a területről történő elszállításáról is, így a talaj és a növényzet helyreállításához beavatkozásra nem volt szükség, az néhány hónap alatt rekultiválódott.

Az ügyészség a Barcsi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címkék: égetés, vadkár, hulladék, barcs, kék hírek