A vasúti átjárós balesetek számának drámai megemelkedése miatt indította el a vasúttársaság 2022 áprilisában, Érj haza biztonságban! címmel országos balesetmegelőző kampányát. December közepéig Magyarországon a MÁV hálózatán a tavalyihoz képest kétszer annyian, 34-en vesztették életüket a vasúti átjárókban történt 89 balesetben.

2021-ben 86 vasúti átjárós baleset történt, ebből 16 halálos kimenetelű volt, 17 áldozattal. Tavaly 14 balesetben 18 személy súlyosan megsérült, köztük két vasutas munkavállaló, 15 esemény során pedig 20 ember sérült meg könnyebben, köztük egy vasutas munkavállaló. 41 baleset anyagi kárral járt.

A 2022-es év az esetszámok drámai emelkedésével indult a tavalyihoz képest, de ez a tendencia az év második felére lelassult. December közepéig 89 vasúti átjárós balesetet mutat a statisztika, ebből 15 volt halálos kimenetelű, azonban az áldozatok száma döbbenetes, kétszeres növekedést mutat. Idén 34-en haltak meg vasúti átjárós balesetben, közülük 19-en – gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ szabályok be nem tartása miatt. Az idei balesetek halálos áldozatainak rendkívül magas számára hívja fel a figyelmet a MÁV év végi kampányzáró videója.

De nem csupán a halálos áldozatok száma drámaian magas idén. 2022-ben vasutasok és utasok is súlyosan vagy könnyebben megsérültek a közúti közlekedők figyelmetlensége miatt. Harminckilencen (köztük 2 vasutas és 22 utas) szenvedtek súlyos sérüléseket vasúti átjárós balesetben, harmincketten pedig könnyebben megsérültek (köztük 2 vasutas és 10 utas). Ebben az évben 50 baleset járt csak anyagi kárral, és már több mint 800 félsorompó rúdját törték le az autósok.

A MÁV az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

- A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.

- Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

- A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/h-ás átlagsebességgel szabad áthaladni.

- Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.

- Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad tovább haladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!

- Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít!

- A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is!

- A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr.

- A szembe sütő nap elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre tűző nap is okozhat észlelési problémát. Ilyenkor érdemes lassítani, és meggyőződni arról, milyen jelzést mutat a lámpa, nem közelít-e vonat.

- A MÁV arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a fenti szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást!

Címkék: máv, kampány, videó, baleset, kék hírek