A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2022. november 22-én a szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében nem csak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 143 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egy sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek többek között biztonsági öv hiánya, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használat, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása miatt összesen 23 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést négy civil gépkocsi és egy drón segítette.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

Címkék: szabálysért, gyorshajt, drón, közlekedés, szonda, forgalom, sebesség, Balaton, kék hírek