A Fonyód Járási Ügyészség kisebb értékre, üzletszerűen, több közokirat, magánokirat és készpénz-helyettesítő fizetőeszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt gyorsított eljárásban emelt vádat azzal a két húszas éveiben járó fiatal férfival szemben, akik egy nap alatt öt sértettet károsítottak meg strandlopásokkal.

A vádlottak unokatestvérek, akik 2022 nyarán elhatározták, hogy anyagi nehézségeiket strandlopások elkövetésével fogják orvosolni. A két fiatal megállapodott abban is, hogy a lopásokat az idősebb, korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt már büntetett férfi fogja elkövetni, amit társa figyelő tevékenységgel segít.

A vádlottak ennek megfelelően 2022 júliusának végén a balatonboglári, illetve a balatonfenyvesi strandok közelében egy nap alatt öt sértettől loptak el őrizetlenül hagyott táskákat, illetve hátizsákokat jellemzően úgy, hogy azokat a megszerzésük után gyorsan átnézték, a készpénzt és az értékesnek vélt tárgyakat eltették, míg az egyéb dolgokat - így az igazolványokat - valamelyik környékbeli kukába dobták. 

A fonyódi rendőrök azonban gyorsan az elkövetők nyomára bukkantak. Az idősebb férfi előélete miatt letartóztatásban, míg a fiatalabb társa bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt az eljárás során.

A Fonyódi Járásbíróság a 2022 szeptember végén gyorsított eljárás keretében megtartott tárgyaláson az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akik közül a különös visszaesőnek minősülő férfit 3 év 10 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg fiatalabb társát 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette.

Címkék: visszaeső, strand, lop, tolvaj, kék hírek