A Marcali Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat azzal a két albán férfival szemben, akik Olaszországba akarták szállítani a koszovói migránsokat. 

A harmincas éveiben járó vádlott 2021 novemberében, még Szerbiában megállapodott két koszovói állampolgárral abban, hogy részükre 1000 euro ellenében segítséget nyújt a magyar határ illegális átlépésében. Ennek megfelelően a vádlott a migránsokat – miután azok az államhatárt a röszkei határátkelőhely közelében, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépték – már a határ magyar oldalán, egy előre megbeszélt helyen felvette, és őket Budapestre szállította.

Miután a fővárosban a másik, fiatalabb vádlott is csatlakozott hozzájuk, az általa vezetett személyautóval az embercsempészek Olaszország irányába indultak, azonban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán rendőrök intézkedés alá vonták őket. A vádlottak letartóztatását ezt követően az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte. 

Az embercsempészek által használt gépjárműről a fényképet a nyomozó hatóság készítette
Az embercsempészek által használt gépjárműről a fényképet a nyomozó hatóság készítette

A Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség az azóta is letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, kiutasítás és járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta. 

Címkék: albán, bíróság, embercsempész, migráns, illegális, vádemelés, kék hírek