A nyári betakarítás amellett, hogy nagy igénybevételt jelent a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyes tevékenység. Arra kellő körültekintéssel kell felkészülni, a rekkenő hőségben különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, a szabályok ismerete és betartása.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. Június végéig 80 olyan ellenőrzést hajtott végre a tűzvédelmi hatóság a megyében, amely betakarításhoz köthető. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei már az aratást megelőzően és a munkálatok során is folyamatosan vizsgálják a betakarításban résztvevő gépek tűzvédelmi szempontból megfelelő műszaki állapotát, valamint ellenőrzik a tűzvédelmi előírások betartását a szántóföldeken. Somogy megyében általánosságban jellemző a gazdák szabálykövető magatartása, ami érthető, hiszen saját érdekeik is kívánják a biztonságot garantáló szabályok betartását. Betakarítási munkálatok során az idei évben nem keletkezett tűz Somogyban.

A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.
 • Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
 • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
 • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
 • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
 • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg.
 • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is el kell helyezni hordozható tűzoltókészüléket.
 • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.
 • Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.
 • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben 6 megyében (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg). Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
 • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Címkék: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Somogy megye, katasztrófavédelem, kék hírek