Szlovéniában követett el még 2016-ban betöréseket több társával. M. Barna, akivel szemben Magyarországon folytatták le az akkori büntetőeljárást. A Kaposvári Törvényszék 2021 márciusában jelentős értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett miatt 4 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az akkor 37 éves férfi azonban ahelyett, hogy börtönbe vonult volna, elmenekült a hatóságok elől, és bujkálni kezdett.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Felderítő Osztályának nyomozói voltak azok, akik első körben elkezdték a férfi felkutatását. Miután megállapították, hogy valószínűleg Hollandiában tartózkodhat, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adattak ki ellene, majd felvették a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályával. A két szerv közötti folyamatos információcsere mellett a szökésben lévő személy felkutatásába az ENFAST-on (Célkörözési Egységek Európai Hálózatán) keresztül bekapcsolódott a holland rendőrség is.       

A szoros háromoldalú kooperációnak köszönhetően végül M. Barnát 2022. június 16-án Nieuwersluisban fogták el a holland rendőrök. Kiadatásáról a holland hatóságok a későbbiekben döntenek.  

Címkék: bujkál, elítél, menekül, elfog, betör, kék hírek