A Kaposvári Törvényszék és a Traunstein-i Tartományi Bíróság évtizedes partnerkapcsolata keretében – a Covid járvány miatti kétéves „kényszerpihenő” után – 2022. május 31. – június 1. napja között a törvényszék a bajor partner küldöttségét fogadta. 

Itt vol Prof. dr. Ludwig Kroiss, a Passaui Egyetem professzora, a tartományi bíróság elnöke, valamint Albert Dirnberger, a tartományi bíróság vezető tisztviselője. 

A vendégek május 30-án délután érkeztek, közös munkavacsorán az aktuális kérdéseket, az elmúlt két évben az igazságügyi rendszereinkben bekövetkezett változásokat, a járványkezelési tapasztalatokat beszéltük meg. 

Május 31-én a törvényszéken dr. Hajnal Éva, a törvényszék elnöke vezetésével zajlott a szakmai program, melynek fő témája vendégeink előzetes kérése alapján az elektronikus kapcsolattartás volt. Ennek apropóját az adta, hogy Bajorországban 2022. június 1-től vezették be az elektronikus aktát, és vendégeink a több éves magyar tapasztalatok iránt érdeklődtek.

A szakmai ismeretek lehető legpontosabb átadása érdekében német szinkrontolmács közreműködésével két előadást tartottunk: dr. Király Péter, a törvényszék elnökhelyettese a VIA VIDEO rendszer működését mutatta be, valamint egy tárgyalóteremben közvetlen kapcsolat létesítésével vendégeink közvetlenül is meggyőzödhettek a távmeghallgatási rendszer minőségéről és egyszerű kezelhetőségéről. Ezt követően a törvényszék polgári, gazdasági és munkaügyi kollégiumvezetője Győriné dr. Vajda Andrea ismertette az E-akta működését, és ezt a vonatkozó számítógépes rendszerek bemutatásával szemléltette. 

Ebéd után kötetlen körülmények között további szakmai témákról is beszélgettünk, így például az aktuális személyzeti kérdésekről, a bírói generációváltásról, a bírói álláshelyek elosztásának és betöltésének magyarországi gyakorlatáról. Tájékoztatást adtunk vendégeinknek az elhúzódó perekkel kapcsolatos vagyoni elégételről szóló törvényről is, valamint a törvényszéken zajló átépítési-felújítási munkákról. 

A látogatás mindkét fél számára rendkívül hasznos, tanulságos volt, valamint kellemes baráti légkörben tartottuk a megbeszéléseket. A törvényszék elnöke és a tartományi bíróság elnöke a partnerkapcsolat további folytatásában egyeztek meg, így a jövő évben a kaposvári delegáció utazik Traunstein-be. 

Címkék: bajor, távmeghallgatás, bíró, törvényszék, bíróság, kék hírek