A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály (KR NNI NYFO VVO) Műkincsvédelmi Alosztály folytat büntetőeljárást jelentős kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt, melynek hátterében hamis festmények állnak.

A műkincsvédelmi nyomozók információi alapján ugyanis széles körben kezdett el terjedni hamis festmények eredetiként történő árusítása, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Volt olyan híres festmény, amiről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.

8 megyében, 21 helyszínen, összesen 120 rendőr tartott kutatást. Lefoglaltak több mint száz festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is.

A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Picasso és Rubens is. Az ő műveikről készült másolatokat igyekeztek eredetiként eladni.

A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá. A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.  

A nyomozás jelenlegi szakaszában a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Az eset okán a rendőrök felhívják a figyelmet arra, hogy eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény. Így kérik, hogy a nagyértékű műalkotások értékesítésénél erre legyenek tekintettel. A vásárolni szándékozókat pedig óva intik a tisztázatlan eredetű műkincsek megvásárlásától.

Címkék: Caravaggio, Rubens, Picasso, Gulácsy, Vaszary, hamis, milliárd, hamisít, festmény, Munkácsy, művész, kék hírek