A Kaposvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki az ellentétes forgalmi sávba történt áttéréssel okozott rendkívül súlyos kimenetelű balesetet Siófok környékén.

A férfi 2020 szeptemberében a 65-ös számú főúton Som felől Tamási irányába közlekedett úgy, hogy a gépkocsijában három utast - öztük egy 1 év alatti kisgyermeket - szállított. Az autóban a felnőtt utasok nem használták a biztonsági övüket, illetőleg a kisgyermeket édesanyja a hátsó ülésen biztonsági gyermekülés nélkül, az ölében fogva szállította.

A vádlott az éjszakai órákban, az eső miatt összefüggően nedves úton egy erősen jobbra ívelő az útkanyarulathoz ért, ahol figyelmetlensége miatt nem az út vonalvezetését követve jobbra tartva haladt, hanem a záróvonalat a jármű teljes szélességével átlépve balra tért. Ekkor az ellentétes forgalmi sávban megjelent egy szabályosan közlekedő autó, melynek vezetője a vádlott által vezetett autó elől már nem tudott kitérni, ezért a két gépkocsi frontálisan összeütközött.

A baleset következtében a vádlott által vezetett gépkocsiban hátsó ülésen ülő édesanya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően életét vesztette, míg az ölében ülő kisgyermek ugyan többszörös töréssel járó sérüléseket szenvedett el, de szerencsés módon túlélte a balesetet, ugyanakkor ha gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazik, úgy várhatóan a súlyos sérülései is elmaradtak volna. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten szenvedtek súlyos sérüléseket, ráadásul az egyik sértett sérülései maradandó fogyatékosság mellett gyógyultak.

A vádlottnak a baleset során szintén rendkívül súlyos sérülései keletkeztek, melynek végtagbénulással járó következményei lettek.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

(A fényképeket a nyomozó hatóság készítette a helyszíni szemle során; az első kép az okozó, míg a második a vétlen gépkocsi sérüléseit rögzítette.)

Címkék: végtagbénulás, gyermekülés, frontális, fogyatékosság, tragédia, biztonság, halálos, karambol, baleset, kék hírek