A Kaposvári Járási Ügyészség kisebb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a két nővel szemben, akik 2021 augusztusában és szeptemberében egy új vásárlási módszer kihasználásával több mint 150 ezer forint értékben akartak különböző termékeket ellopni egy kaposvári hipermarketből.

(Az eseményeket az áruház biztonsági kamerája rögzítette, a felvétel ide kattintva tekinthető meg.)

Bár a bejáratnál átvett kézi szkennerrel valamennyi, a bevásárlókocsiba helyezett termék vonalkódját be kellett volna olvasniuk, a 22 és 32 éves vádlottak 2021 augusztusában a kosárba helyezett, összesen 202 darab termék közül csak néhányat szkenneltek be, így 137.814,- Ft helyett az önkiszolgáló kasszánál csupán 12.512,- Ft-ot kívántak fizetni. Annak ellenére, hogy a cselekményt észlelve az egyik áruházi dolgozó valamennyi termék tételes kifizetésére szólította fel a vádlottakat, a két nő az áruval színültig pakolt bevásárlókocsit egy normál kasszához tolta át, és ott is megkíséreltek a kézi szkenner használatával fizetni, de amikor látták, hogy tervük nem járt sikerrel, valamennyi árut hátrahagyva, sietősen távoztak az áruházból.

A két vádlott ugyanezzel a módszerrel 2021 szeptemberében további, összesen 29.141,- Ft értékű termék kifizetése nélkül akarta elhagyni az áruházat, azonban őket ekkor is vásárlói ellenőrzésre szólították fel. Ugyan az áruház dolgozói az ellopni kívánt termékeket mindkét alkalommal visszavették a vádlottaktól, a hűtési lánc megszakítása miatt 52.527,- Ft értékű termék selejtezése iránt kellett intézkedni.

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta, egyúttal indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze az elkövetőket a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére.

Címkék: bevásárlókocsi, szkennel, termék, áruház, kár, lop, tolvaj, kék hírek