Somogy megyében 2021 szeptemberétől 27 esetben riasztották a tűzoltókat kéménytűzhöz. Csak tegnap négy esetben – Felsőmocsoládon, Kaposváron, Tabon és Mernyén – volt szükség tűzoltói beavatkozásra a kéményben lerakódott és meggyulladt korom miatt.

A tapasztalatok szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Főként az elhanyagolt és eltömődött kémények, továbbá a füstelvezetőn található repedések okozhatnak problémát. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj.

Pedig a tűzmegelőzés területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. Míg korábban házról házra jártak, ma már csak akkor találkozunk velük, ha időpontot egyeztetve mi magunk hívjuk őket.

Ide kattintva az időpontfoglalás ikonra kattintva lehet időpontot foglalni. Telefonon, az ingyenesen hívható 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával foglalhatunk időpontot. Ezt követően a kéményseprő felkeresi otthonunkat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. Akik gázzal fűtenek, nekik kétévente, akik szilárd tüzelőanyaggal, nekik évente érdemes szakemberrel megnézetniük a kéményt. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével és gondoskodjunk az idősebb családtagokról is, segítsük őket a kapcsolatfelvételben!

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze 30 percet vesz igénybe. Persze csak akkor, ha minden rendben van. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető a kéményseprés 2022. évi társasházi sormunkaterve.

Címkék: kéményseprő, felhívás, katasztrófavédelem, videó, kék hírek