A Siófoki Járási Ügyészség gyógyszerhamisítás bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki a koronavírus kezelésére vitatott hatású, és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, illegális gyógyszert rendelt külföldről.

A vádlott 2021 márciusában koronavírus fertőzésen esett át, és félve az újabb megbetegedéstől rendelt nagy - az elméleti terápiás adag többszörösét meghaladó - mennyiségben Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert Indiából egy honlapon keresztül.

A légipostával feladott küldeményt azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága még a kézbesítés előtt vizsgálat alá vonta, majd a Siófoki Járási Ügyészség határozata alapján a nyomozó hatóság lefoglalta.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Az esettel kapcsolatban ki kell emelni, hogy gyógyszerhamisítást követ el az is, aki Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert vagy állatgyógyászati készítményt indokolatlan mennyiségben megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít. A bűncselekményként történő szabályozás indoka, hogy az ilyen gyógyszereket sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóság forgalomba hozatalra nem engedélyezte, ezért sem a gyártójuk, sem a gyártás körülményei nem ismertek és ellenőrzöttek, a gyógyszerek megfelelő minősége sem garantálható, ezért esetleges alkalmazásuk súlyos egészségügyi kockázatot hordoz.

(A felhasznált kép a vámvizsgálat során készült.)

Címkék: honlap, internet, gyógyszer, illegális, koronavírus, kék hírek