A Fonyódi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette, eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik ittasan, a sértett tudta és engedélye nélkül közlekedtek az autójával.

A vádban foglaltak szerint a büntetett előéletű, fiatalabb vádlottat a bíróság korábban ittas vezetés miatt eltiltotta a járművezetéstől, ennek ellenére a férfi 2021 októberében a lakhelye közelében, nyitott állapotban hagyott gépkocsiba ült és a tulajdonostól engedélyt nem kérve egy balatonlellei kocsmába hajtott.

A férfi a presszóban nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, melynek során elmesélte a kocsmában lévő vádlott társának, hogy engedély nélkül hozta el az autót. Az idősebb férfi szintén ivott már alkoholt, amikor a presszóból kinézve meglátta kerékpárral közlekedő élettársát, ezért kiment az egységből és az ismerőse által elkötött kocsit - érvényes jogosítvány nélkül - vezetve a nő után indult.

A terhelt útja nem tartott sokáig, mivel közúti ellenőrzés alá vonták, pár órával később pedig társát is, aki az italozást befejezve a sértetti járművel haladt - volna - otthona felé.

A Fonyódi Járásbíróság ítéletében a többszörös visszaeső vádlottal szemben 3 év börtönbüntetést, 3 év közügyektől eltiltást és 5 év járművezetéstől eltiltást szabott ki, míg társa 1 év 8 hónap végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltást kapott.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a büntetett előéletű vádlott terhére fellebbezést jelentett be.

(A felhasznált képet a nyomozó hatóság a szemle során készítette a sértetti gépjárműről.)

 

Címkék: kocsma, presszó, ittas, jogosítvány, kék hírek