A Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két Csongrád-Csanád megyei férfival szemben, akik ismert cégek nevében csaltak ki jelentős összegeket más vállalkozásoktól, míg további 18 embernek a kicsalt pénzekkel összefüggő pénzmosás miatt kell bíróság elé állnia.

A büntetett előéletű vádlottak megállapodtak abban, hogy különböző, az interneten fellelhető cégektől fognak pénzeket kicsalni, akiknek olyan termékeket - így különösen gázolajat és műszaki cikkeket - fognak kedvező áron megvételre felajánlani, melyekkel a vádlottak ténylegesen nem rendelkeznek. A vádlottak megállapodása szerint az írásbeli ajánlatokat Magyarországon széleskörűen ismert cégek nevében fogják megküldeni, majd a sikeres tévedésbe ejtést után kibocsátott számlákon leutánozzák ezen vállalatok arculati elemeit, illetve internetes megjelenését is.

A megtévesztett cégek megkeresésével párhuzamosan a vádlottak több álláshirdetést is feladtak, majd a jelentkezőktől a munkaszerződés előkészítésének ürügyén megszerezték a bankszámlaszámukat, melyeket a „klónozott díjbekérőkön” használtak fel azért, hogy a megtévesztett cégek erre utalják át a pénzeket.

A fondorlatos elkövetési módot a vádlottak még azzal is szövevényesebbé tették, hogy a munka ígéretével becsapott személyeket rávették arra, hogy „próbamunkaként” a számlájukra érkezett pénzeket vegyék le és vigyék el egy - a vádlottak lakóhelyéhez közeli - lakatlan külterületi részre. A munkára jelentkezőknek a pénzek átutalásának és átadásának körülményeiből már tudniuk kellett volna, hogy bűncselekményből származó vagyon elidegenítésében vesznek részt, cselekményük nyomán ugyanis a kicsalt pénz útja követhetetlenné vált. Közreműködésük miatt velük szemben gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A bűncselekmények elkövetésében vezető szerepet játszó két férfi ezzel a módszerrel összesen 67 vállalkozást ejtett tévedésbe, akiknek összesen 76 millió forint kárt okoztak. A legnagyobb összegű, több mint 9 milliós kárt éppen egy Somogy megyei székhelyű vállalkozás szenvedte el. A vádlottaknak voltak sikertelen csalási kísérletei is, melyekkel további 116 millió forintot próbáltak meg kicsalni az egyes cégektől.

A kiemelkedő tárgyi súlyú csalásokat elkövető vádlottak a nyomozás jelentős részében letartóztatásban voltak, egyikük azóta más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését tölti, míg társa bűnügyi felügyelet alá került.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a bűncselekményben vezető szerepet játszó vádlottakkal szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, illetőleg korábbi felfüggesztett szabadságvesztéseik elrendelésére tett indítványt, míg a csalásból származó haszon realizálásában közreműködő további 18 vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

(A fotókat Nagyatádi Rendőrkapitányság készítette a vádlottak által megszerzett készpénz egy részének felkutatásáról.)

Címkék: pénzmosás, millió, csalás, internet, kék hírek