A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal és folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a Siófok környékén élő párossal szemben, akik értékes műalkotások megszerzése érdekében törték fel a szomszédos lakóházat.

Az élettársi kapcsolatban élő vádlottak 2021 áprilisában elhatározták, hogy feltörik a szomszédos és átmenetileg lakatlan ingatlant, melyben a grafikus sértett több, értékes, általa, illetve édesapja által készített festményt, egyéb képzőművészeti alkotást, könyvet illetve műszaki cikket tárolt. A vádlottak a feltört ingatlanba 2021 júliusáig több alkalommal visszatértek, így végül közel 1 millió forint értékű ingóságot loptak el a sértettől.

A páros a zsákmányt egy régiségekkel foglalkozó kereskedőnek értékesítette, akinek a nő azt adta elő, hogy a tárgyak nagyszülei hagyatékából származnak. A lopásra végül úgy derült fény, hogy az egyik alkotás jóhiszemű vevője felvette a kapcsolatot a sértettel azért, hogy gratuláljon neki a munkájához, amiből a sértett rájött, hogy a házában hagyott kép csak úgy kerülhetett kereskedelmi forgalomba, ha oda betörtek, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

A siófoki rendőrök a lopott dolgok közül számos tárgyat felkutattak és lefoglaltak a nyomozás során, ezáltal a sértett kára több mint 800 ezer forint értékben megtérült. A sértett azt a grafikáját, ami miatt kiderült a bűncselekmény, a jóhiszemű vásárlónak ajándékozta.

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, illetőleg vagyonelkobzás és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítvány.

(A fotó a Siófoki Rendőrkapitányság helyszíni szemléjén készült.)

Címkék: művész, grafika, alkotás, betör, Balaton, lop, tolvaj, kék hírek