A Kaposvár Járási Ügyészség nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két huszonéves Kaposvár környéki fiatallal szemben, akik falusi családi házak feltörésére specializálódtak.

A fiatalabb férfi 2021 áprilisában egy felújítás alatt álló magyaratádi házat tört fel úgy, hogy a rácsos ajtót, majd a bejárati ajtót kifeszítette, és a házból különböző használati tárgyakat - így aggregátort, motorfűrészt és sarokcsiszolót - lopott el közel 150 ezer forint értékben.

A férfi a következő helyszínre már büntetett előéletű társát is magával vitte. A két vádlott ekkor egy göllei családi házba mentek be, ahol a főépületet és a melléképületet is feltörték, majd onnan minden mozdítható értéket magukkal vittek, így több mint 100 ezer forint értékben loptak el fagyasztott húsokat, de meglovasítottak egy robogót, különböző szerszámokat és ékszereket is. A vádlottak a sértett távollétében olyan zavartalanul tudtak tevékenykedni, hogy még az udvaron álló gépkocsi katalizátorát is kiszerelték. A két férfi több mint 600 ezer forint kárt okozott.

A lopott dolgok nagy részét a vádlottak igyekeztek minél gyorsabban pénzzé tenni, így a leadható fémtárgyakat valótlan vételi jegyet felhasználva egy fémátvevő telepen adták el, míg a fiatalabb férfi az aggregátort ismerősi körében értékesítette, ezt azonban a kaposvári rendőrök később lefoglalták és a sértettnek visszaadták.

A nyomozók második betörés után rövid időn belül azonosították az elkövetőket, akiknek a letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

(A fotókat a kaposvári rendőrök készítették a helyszíni szemlék során.)

Címkék: fosztogat, falu, betör, lop, fiatal, kék hírek