Hamarosan vége a nyárnak, a napokban pedig hűvösebb, esős idő köszöntött be, így időszerűvé vált már most elkezdeni készülni a fűtési szezonra, hiszen ez sok kellemetlenségtől óvhat meg minden lakástulajdonost - hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj.

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő, egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ellenőrzést és tisztítást. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. 

Az alábbi weboldalon az időpontfoglalás ikonra kattintva lehet időpontot foglalni. Telefonon, a 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával foglalhat időpontot. 

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén Somogyban már csaknem 70 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelőanyaggal, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Címkék: kémény, fűtés, tűz, kék hírek