A Kaposvári Járási Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a többszörösen büntetett előéletű kaposvári férfival szemben, aki 8 éves fegyház tartamú büntetéséből szabadulva rövid időn belül lopást kísérelt meg, aztán egy, a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes férfitől rabolt és hogy cselekményét leplezze, személyi szabadságában is korlátozta.

A vádban foglaltak szerint a 43 éves vádlott 2020 novemberében egy kaposvári ingatlanba hatolt be úgy, hogy a bejárati ajtót benyomta, azonban az értékek utáni kutatásban megzavarta az egyik sértett, így a helyszínről elmenekült.

Röviddel a sikertelen lopást követően a férfi ismét egy Kaposváron lévő családi házba surrant be, ahol szintén észlelte a sértett, de ez alkalommal a vádlott nem távozott, hanem a nála lényegesen gyengébb fizikumú, idős férfit ököllel arcán megütötte és az ütéstől a földre eső sértettet pénzének átadására szólította fel. A vádlott ezt követően rúgásokkal adott nyomatékot követelésének, azonban a sértett nem árulta el, hol találja meg értékeit, ennek ellenére a férfinak sikerült felkutatnia a sértett 75 ezer forint készpénzét, amit magához vett.

A vádlott a pénz eltulajdonítása után, hogy a bűncselekményt leplezze, nyomai eltüntetésébe kezdett úgy, hogy vízzel higgított tisztítószert locsolt végig a sértett házában, illetve őrölt paprikát és borsot is széthintett.

A férfi továbbá azért, hogy a sértett ne tudjon se telefonon, se személyesen segítséget hívni, mobiltelefonjából a SIM kártyát és az akkumulátort kivette, a vezetékes telefon zsinórját elvágta, majd kívülről a sértett kulcsával bezárta a bejárati ajtót és távozott.

A sértett végül úgy tudott szomszédjától segítséget kérni, hogy a házban lévő padlásfeljáró létráját egyik ablaka alá téve kimászott az ingatlanból.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a letartóztatásban lévő vádlottal szemben előkészítő ülésen történő beismerés esetén - a Büntető Törvénykönyv erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó emelt büntetési tételére figyelemmel - 15 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést indítványozott.

(A felhasznált képek a kaposvári rendőrök szemléjén készültek.)

Címkék: fegyház, kirabol, rablás, visszaeső, idős, kék hírek