A Marcali Járási Ügyészség embercsempészés és cserbenhagyás miatt emelt vádat azzal a 21 éves szír férfival szemben, aki 11 illegális határátlépőt akart egy személyautóba zsúfolva Ausztriába csempészni.

A vádlottat egy embercsempész hálózat bízta meg azzal, hogy a magyar-szerb határszakaszról illegális határátlépőket szállítson Ausztriába. A megbízók ennek érdekében a vádlott rendelkezésére bocsátottak egy osztrák honosságú személygépkocsit, majd GPS koordináták formájában adták meg azokat a helyszíneket, ahol a csempészett személyeket fel kell vennie.

A vádlott ennek megfelelően 2021 januárjának elején a déli határ közelében összesen 11 személyt - köztük két kiskorút - vett fel a személyautójába, akik közül hárman a csomagtartóban, míg nyolcan az utastérben helyezkedtek el. A férfi ezt követően Ausztria irányába indult, azonban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán a rendőrök közúti ellenőrzés alá akarták vonni.

Amikor a járőrök ki akarták terelni a vádlott autóját az egyik pihenőhelyre, a férfi úgy tett, mintha eleget akarna tenni a rendőri felszólításnak, és színleg lassítani kezdte az autóját, azonban amikor a rendőrségi jármű megkezdte a kihajtást, hirtelen irányt váltott, gyorsított, és elhajtott Nagykanizsa irányába. A járőrök ezután üldözni kezdték a férfit, aki azonban a balatonszentgyörgyi lehajtónál nagy sebesség mellett elvesztette az uralmát a gépkocsi felett, és a szalagkorlátnak sodródott.

Miután az irányíthatatlanná vált gépkocsi megállt, a vádlott anélkül menekült el a helyszínről, hogy az általa szállított személyek hogylétéről meggyőződött volna, azonban a szerencsés kimenetelű balesetben az illegális határátlépők nem sérültek meg, őket határrendészeti eljárás keretében kiutasították az országból. A gyalogosan menekülő vádlottat még aznap délután lakossági információ alapján elfogták, majd őrizetbe vétele után ügyészi indítványra a bíróság elrendelte a letartóztatását is.

Az ügyészség a Marcali Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés, közügyektől és járművezetéstől eltiltás, valamint kiutasítás kiszabására tett indítványt.

(A fényképek a nyomozó hatóság helyszíni szemléjén készültek.)

Címkék: migráns, cserbenhagy, illegális, menekül, embercsempész, autópálya, baleset, kék hírek