Fákat döntött ki és épületek tetejét rongálta meg a péntek éjszakai vihar Somogy megyében - írja oldalán a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A már felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek nemegyszer azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk. A megyei műveletirányítási központba reggelig több, mint száz bejelentés érkezett, amelyek többsége Tab, Kaposvár környékét és a Balaton déli partját érintette.

Mezőcsokonyán egy családi ház udvarán álló huszonöt méteres fenyőfa hasadt ketté, veszélyeztetve egy melléképületet. Fonó Petőfi utcájában pedig egy húsz méteres fa ága szakadt egy garázsra. Mindkét helyszínen a kaposvári hivatásos tűzoltók motorfűrésszel távolították el a fákat.


Fotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTPFotók: Kaposvár HTP
Fotók: Kaposvár HTP
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Zics külterületén több fa is kidőlt, ahol a tabi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a forgalmi akadályt.

Ságváron az éjszaka folyamán csaknem húsz helyszínen kérték a tűzoltó egységek segítségét, sok helyen elektromos vezetékekre dőltek fák.

Balatonszárszón az Orgona utca és a József Attila utca sarkánál kidőlt egy fa és teljesen elzárta az utat, az arra közlekedők elől. Itt a balatonboglári önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Szárszón a vasúti sínekre is rádőlt egy fa, ami komoly fennakadásokat okozott a Dél-balatoni vonatközlekedésben. A rend csak késő estére állt helyre a Mávinfrom tájékoztatása szerint.

Fonóban a játszótéren egy hársfa ketté hasadt és az elektromos vezetékre dőlt. A kaposvári hivatásos tűzoltók rövid időn belül motorfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt.

Az esti viharban több település is ideiglenesen áramellátás nélkül maradt, csaknem 3000 fogyasztót érintett áramkimaradás. A szolgáltató folyamatosan dolgozott a hibák kijavításán. 

A kaposvári, a nagyatádi és a siófoki hivatásos tűzoltók mellett jelenleg a tabi és kadarkúti önkormányzati tűzoltók, valamint a csurgói, csökölyi, nagybajomi, böhönyei, segesdi, görgetegi, szentbalázsi és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói is a viharkárok elhárításán dolgoznak Kadarkúton és Ságváron, ahol épületek teteje rongálódott meg és a viharos erejű szél épületre, úttestre dőlt fákat, leszakadt ágakat hagyott maga mögött.

Kadarkúton is hatalmas pusztítást végzett a vihar. Több mint száz ház tetőszerkezete rongálódott meg a szélvihar és a jégeső következtében - írja Facebook oldalán Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökeke.

Helyszíni videónk a kadarkúti pusztításról:

A helyi beszámolók alapján a károk jelentősek, száznál is több épületet értek sérülések. A palatetős épületek tetőszerkezete mind megsemmisült, a cseréptetős házak nagyrészt megúszták a brutális jégesőt.

Egyik olvasónk is küldött néhány képet Kadarkútról. Amint látszik a helyi élővilágot sem kímélte a jég:


Fotó: Kacs JánosFotó: Kacs JánosFotó: Kacs JánosFotó: Kacs János
Fotó: Kacs János
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: Vihar, károk, Kadarkút, somogy, kék hírek, Balaton, Kaposvár