A Kaposvári Járási Ügyészség bélyeghamisítás bűntette és nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a 66 éves siófoki férfival szemben, aki egy rendszeres időközönként visszatekert fogyasztásmérővel éveken keresztül lopott földgázt.

A vádlott 2011. évben megbízott egy férfit azzal, hogy a tulajdonában álló siófoki ingatlanon felszerelt földgáz fogyasztásmérő számláló szerkezetét állítsa vissza annak érdekében, hogy az a valós fogyasztásnál kevesebbet mutasson. A vádlott által megbízott ismeretlen férfi ezután 2011. és 2019. évek között a földgázórát rendszeresen visszatekerte.

A vádlott által megbízott férfi a 2016. évben a fogyasztásmérőn elhelyezett hitelesítő fémzárat, valamint a hitelesítő lenyomatot is eltávolította a fogyasztásmérőről, majd egy másik plombát és hitelesítő lenyomatot helyezett el mérőn azt a látszatot keltve, mintha azt a gázszolgáltató munkatársa jogszerűen cserélte volna.

A vádlott ezzel a módszerrel 2011. és 2019. évek között úgy fogyasztott földgázt, hogy annak teljes mennyiségét és értékét nem fizette meg, így több mint 14.000 m3 földgázt lopott el 1,7 millió forintot meghaladó értékben. A vádlottat végül az buktatta le, hogy a szolgáltató munkatársait nem volt hajlandó beengedni az ingatlanára, akik ezután a siófoki rendőrökkel tértek vissza, és megállapították, hogy a mérőszerkezetet engedély nélkül megbontották.

A férfi az eljárás során együttműködött a nyomozó hatósággal, és az elkövetési értékből közel 1,4 millió forintot megtérített a sértett szolgáltatónak.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására, és a földgázszolgáltatónak okozott kár fennmaradó részének megfizetésére tett indítványt.

(A bűncselekmény helyszínét rögzítő fényképek a nyomozó hatóság helyszíni szemléjén készültek.)

Címkék: mérőóra, szolgáltató, gáz, lop, kék hírek