A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 60 éves férfival szemben, aki több gazdától fizetési szándék nélkül szerzett meg nagyobb mennyiségű bálát.

A vádlott - akit korábban faárúra elkövetett csalás miatt már végrehajtandó fogházbüntetésre ítéltek - 2019 augusztusában több gazdával is megállapodott abban, hogy tőlük nagyobb mennyiségű szénabálát fog vásárolni. Az első sértett óvatos volt, és nem engedte, hogy a vádlott a teljes - 120 bálás - mennyiséget teherautóra pakolja, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy a férfi az első forduló árát ott helyben kifizesse. A vádlott ekkor úgy tett mintha meg akarná írni a szükséges papírokat, de amikor az autójához ért, egyszerűen fizetés nélkül elhajtott a helyszínről, amivel több mint 200 ezer forint kárt okozott.

Egy tabi gazdát a vádlott jóval nagyobb tétel, összesen 600 szénabála megvásárlásával ejtett tévedésbe, amit a sértett telephelyéről több napon keresztül hordtak el a vádlott által szintén megtévesztett fuvarozók. A sértett azonban tudomást szerzett arról, hogy az a jóhiszemű Fejér megyei cég, amely a vádlottól megvette a bálákat, a beszerzési árnál alacsonyabb összeget fizetett az árúért, így a gazda számára azonnal világossá vált, hogy csalóval van dolga, ezért feljelentést tett a rendőrségen. A sértett gyorsaságának köszönhetően a több mint 2,5 millió forintos kár szinte teljes egészében megtérült.

Nem térült meg viszont annak a két fuvarozónak kára, akiket a bálák közel 800 ezer forint összegű szállítási költségével vert át a vádlott.

Az ügyben a Siófoki Járásbíróság 2021. január 15-én tartott előkészítő ülést, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság az ügyészség mértékes büntetési indítványával egyezően 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a korábbi büntetése miatt különös visszaesőnek minősülő férfit. Az ítélet az előkészítő ülésen jogerőre emelkedett.

Címkék: szénabála, előleg, fuvar, csal, gazda, börtön, ítélet, kár, kék hírek