A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2020. október 15. napján emelt vádat azzal a 44 éves szigetvári férfival szemben, akinek az ügyében a 2020. november 25-én megtartott előkészítő ülésen már jogerős ítélet született.

A vádlott 2016 és 2020 között egyéni vállalkozóként lakásfelújítási munkákkal - elsősorban nyílászárók cseréjével - foglalkozott, azonban miután a sértettek az előleget, vagy a teljes vállalkozói díjat átadták neki, a férfinak nem állt szándékában elvégezni a munkákat, a pénzükért aggódó sértetteket pedig hónapokon keresztül csak hitegette.

A vádlott összesen 41 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek több mint 24 millió forintos kárt okozott, mielőtt a Kaposvári Járási Ügyészség eredményes fellebbezése folytán a Kaposvári Törvényszék 2020 januárjában elrendelte a letartóztatását.

A számos sértettet érintő, kiterjedt szakértői bizonyítást is igénylő bűnügyben a Kaposvári Járási Ügyészség az ügy terjedelméhez képest gyorsan - 2020. október 15. napján - vádat emelt a férfi ellen. 

A Kaposvári Járásbíróság az ügyben 2020. november 25. napján tartott előkészítő ülést, melynek során a vádlott beismerte a terhére rótt bűncselekményeket és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróságnak lehetősége nyílt az ítéletet már az előkészítő ülésen meghozni.

A bíróság végül az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 4 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélt, illetve 5 évre eltiltotta az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásától is. A bíróság emellett közel 8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a férfival szemben, akit kötelezett a sértetteknek okozott kár megtérítésére is. Az ítélet a büntetőjogi főkérdések vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Címkék: lakásfelújítás, nyílászáró, ítélet, átver, vállalkozó, csal, millió, kék hírek