A Kaposvári Járási Ügyészség összesen 16 rendbeli - időskorúak sérelmére elkövetett - csalás, illetve kifosztás bűntette miatt 2020 november elején emelt vádat azzal a 46 éves férfival szemben, akinek az ügyében a bíróság alig egy hónappal a vádemelést követően, már az előkészítő ülésen ítéletet tudott hozni.

A vádlott 2019 júniusától kezdve hat hónapon keresztül az ország kilenc különböző városában követett el bűncselekményeket akként, hogy magát postásnak kiadva az idős sértettektől - különböző valótlan indokokra, így például a bankjegyek hamisságára hivatkozva - készpénzt és bankkártyákat vett át, majd a megszerzett értékekkel futva elmenekült. A férfi a bűncselekmények elkövetése útján több mint kétmillió forintot szerzett meg, végül a kaposvári nyomozók 2019 decemberében őrizetbe vették.

A Kaposvári Járásbíróság 2020. december 07. napján az azóta is letartóztatásban lévő vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, melynek során a férfi a bűncselekmények elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezáltal elkerülhetővé vált egy hosszadalmas, az idős sértetteket kimerítő bizonyítási eljárás lefolytatása.

A bíróság ítéletében a vagyon elleni bűncselekmények miatt már korábban is büntetett férfit az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek, ezért vele szemben öt év börtönbüntetést, öt év közügyektől eltiltást és két év járművezetéstől eltiltást szabott ki, egyúttal kötelezte a sértetteknek okozott kár megtérítésére is. Az ítélet ellen a védelem enyhítésért jelentett be fellebbezést, ezért az ügyészség indítványára a bíróság - mivel az ítélet nem emelkedett jogerőre - a férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Címkék: postás, becsap, idős, csal, nyugdíjas, kifoszt, kék hírek