A Kaposvári Járási Ügyészség minősített információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, valamint több rendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat nyolc vádlottal szemben, akik jogosulatlanul felhasznált személyes adatokkal szervezetten, és tömegével csaltak ki értékes elektronikai eszközöket az egyik mobilszolgáltatótól.

A vádlottak közül hatan 2018 nyarán elkezdtek különböző módszerekkel személyes adatokat gyűjteni. A személyes adatokhoz változatos módon jutottak hozzá; volt, akinek pénzt adtak, illetve segélycsomagot ígértek adataiért cserébe, de előfordult, hogy a gépjármű, illetve ingatlan adásvételi szerződésekről ismerték meg a sértettekre vonatkozó információkat, sőt közösségi oldalakon létrehozott álprofillal is csaltak ki adatokat ismerkedni vágyó férfitől.

A vádlottak az így megszerzett személyes adatokat arra használták fel, hogy azokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából - lehetőleg minél értékesebb - mobiltelefont, televíziót, illetve táblagépet rendeljenek meg részletfizetési kedvezménnyel. Az előírások szerint azonban a futárok csak annak a címzettnek kézbesíthették a küldeményt, aki személyi igazolvánnyal hitelesen igazolni tudta magát, ezért a vádlottak beszervezetek két futárt is, akik úgy adták át a csomagokat, hogy tisztában voltak azzal, hogy a termékeket valójában nem a papíron címzettként nyilvántartott személyek, hanem a vádlottak rendelték meg.

A vádlottak a bűncselekmény útján megszerzett értékes elektronikai cikkeket igyekeztek minél előbb pénzzé tenni, és azokat jellemzően Pécsen értékesítették. A vádlottak ilyen módon összesen 57 sértett adataival éltek vissza, míg a megrendelésekkel közel 27 millió forint kárt okoztak a megtévesztett mobilszolgáltatónak, amely hosszú ideig a személyes adattal visszaélés sértettjeitől igyekezett behajtani a tartozást, akik viszont nem sejtették, hogy miért követelik rajtuk egy több százezer forintot érő mobiltelefon vagy televízió árát.

A vádlottak tömeges megrendeléseinek végül az vetett véget, hogy a kaposvári nyomozók 2019 júniusában egy összehangolt - számos kutatást, lefoglalást és gyanúsítotti kihallgatást magában foglaló akcióban - lecsaptak az elkövetői körre.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, ezen kívül egyes vádlottakkal szemben foglalkozástól eltiltás, illetve pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.

Címkék: műszaki cikk, futár, szolgáltató, bűnbanda, mobil, adat, csal, millió, börtön, kék hírek