A Kaposvári Járási Ügyészség zsarolás, kényszerítés és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik letartóztatásuk tartama alatt újabb bűncselekményeket követtek el a velük egy zárkában fogvatartottak sérelmére.

A büntetett előéletű, egymással jó viszonyban lévő vádlottakat 2019 őszén ugyanabban a zárkában helyezték el a büntetés-végrehajtási intézetben, ahol agresszív, közös fellépésükkel, fizikai erőfölényüket kihasználva a náluk gyengébb zárkatársaikra kényszerítették az akaratukat. Azért, hogy a sértettek ne merjenek ellentmondani nekik, a férfiak bántalmazással fenyegették, illetve kis erővel, sérülést nem okozva megütötték őket, de olyan is előfordult, hogy félelemkeltés céljából az egyik zárkatársukat rövid ideig egy nadrágból eltávolított madzaggal fojtogatták.

Az ilyen módon megfélemlített zárkatársaikat a vádlottak ezt követően napi rendszerességgel a ruháik mosására, a zárka takarítására, masszírozásuk elvégzésére, valamint az intézetben kapott ételük egy részének átadására kényszerítették. A vádlottak utasítására a sértettek a saját pénzükből kávé- és dohányterméket is vásároltak, amit a vádlottaknak kellett adniuk, akik ezzel a sértetteknek összesen 46.384 forint kárt okoztak.

A bűncselekményeket végül az egyik sértett jelentette az őröknek, ezért a két vádlottat elkülönítették.

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a bűncselekmények elkövetésének beismerése esetén az azóta is fogvatartott vádlottak közül az idősebb férfinak hat év börtönbüntetés, míg a fiatalabb - de többszörös visszaesőnek minősülő - társának nyolc év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Címkék: kegyetlen, zárka, bűnöző, visszaeső, börtön, kék hírek