A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 44 éves férfival és hat társával szemben, akik a koronavírus járvány első hulláma idején élelmiszerek iránt megnövekedett kereslet kihasználása érdekében haszonállatokat loptak Kaposvár környékén.

A férfi és két társa 2020 márciusának elején felkerestek egy Kaposvár környéki községben lévő telephelyet, ahol juhokat tartottak. A vádlottak innen 8 darab vágósúlyú bárányt, és több mint 150 kiló tápot loptak el, melyet később a férfi értékesített. A vádlottak a bűncselekménnyel több, mint 200 ezer forint kárt okoztak. 

A korábbi eset sikerén felbuzdulva 2020. március közepén a vádlott és négy társa már két gépkocsival jelentek meg egy Juta melletti sertéstelepen, ahonnan 20 darab - összesen 600 ezer forint értékű - malacot tulajdonítottak el úgy, hogy az állatokat az istállóból kézről-kézre kiadogatták, majd az autókkal az egyik vádlott tanyájára szállították azokat.

A vádlott és két társa még 2020 áprilisának elején egy Kaposvár környéki gazdához is betörtek, akitől 15 darab malacot loptak el közel fél millió forint értékben. A kaposvári nyomozók azonban rövid időn belül azonosították az elkövetőket, akik közül a 44 éves, büntetett előéletű, korábban már hasonló jellegű bűncselekmény miatt elítélt férfit elfogták és őrizetbe vették, majd az ügyészség kezdeményezésére a járásbíróság elrendelte az összesen közel 1,5 millió forint elkövetési értékű lopással gyanúsított férfi letartóztatását. 

A nyomozók az ellopott, és később a vádlottak által haszonnal értékesített állatok közül összesen 18 darabot tudtak visszaszolgáltatni a sértetteknek.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, míg a további vádlottak esetében többségében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

(fotó: Somogy Megyei Főügyészség)

Címkék: birka, táp, tolvaj, malac, sertés, lop, kék hírek