A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három személy ellen, akik közül az élettársi kapcsolatban lévő férfi és nő együtt vettek részt bűncselekmények elkövetésében, de a másik férfi vádlott terhére is több lopást ró az ügyészség.

A büntetett előéletű I. rendű vádlott 2019 májusának végétől vagyonőrként dolgozott Kaposváron, ahol egy közműszolgálalást végző cég telephelyén látott el őrzési feladatot. A vádlott alig egy hónapja helyezkedett el a vagyonvédelmi kft-nél, ahol munkaidejének egy részét azzal töltötte, hogy a telephelyről általa ellopni szándékozott zsilipeket a könnyebb szállíthatóság érdekében szétdarabolja.

Az I. rendű vádlottnak a 2,8 millió forint értékű acélzsilipek elszállításához élettársa nyújtott segítséget, amikor egy kisteherautóval a telephelyhez hajtott. A vádlottak a szétbontásból kinyert fémeket fémhulladékként értékesítették, amiért összesen 100.000,-Ft-ot kaptak. A férfi és a nő az átvevő telepen a fémek eredetéről nem számolt be, hanem a vételi jegyeken tulajdonosként tüntették fel magukat.

A vádiratban foglaltak szerint I. rendű vádlott férfi ismerősével megállapodott abban, hogy különböző erdőterületekről más által már kitermelt fákat fognak ellopni. II. rendű vádlott már jártas volt a sarangba rendezett fa meglovasításában, mivel 2020 februárjában 406.000,-Ft értékű fát vitt el egy zselicszentpáli erdőből. A vádlottak együtt 2020 márciusában Kadarkút környékéről loptak el tüzifát 94.000,-Ft értékben, azonban a rendőrség lefoglalta a zsákmányt.

Az ügyészség I. rendű vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést indítványozott, míg társai vonatkozásában felfüggesztett börtönbüntetés az indítvány.

Címkék: vagyonőr, vádemelés, lopás, kék hírek