A Somogy Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 54 éves férfival és hét társával szemben, akik mezőgazdasági terményértékesítéshez kapcsolódó számlázási láncolaton keresztül több milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A büntetett előéletű férfi 2017. évtől kezdődően létrehozott és háttérből irányított egy olyan számlázási láncolatot, amelynek keretében különböző cégeken keresztül horvát és szlovén cégektől általános forgalmi adó mentesen vásárolt, majd értékesített Magyarországon szójadarát úgy, hogy azt a látszatot keltette, hogy belföldről származó, már adózott terményt forgalmaznak.

Ezt a vádlott úgy érte el, hogy a terménnyel kapcsolatos importbejelentéseket tényleges gazdasági tevékenységet nem végző, céghálóba szervezett gazdasági társaságok nevében tette meg annak ellenére, hogy a szójadarát külföldről egyenesen a magyar vevőknek szállították le köztes cég igénybevétele nélkül, ezáltal az import áruval kapcsolatos áfa fizetési kötelezettséget nem teljesítették.

A számlázi láncolat és a cégháló működtetésében a vádlotton kívül még öt társa működött közre, míg két további vádlott strómanként vett részt a cégekben. A költségvetési csalással a vádlottak az általános forgalmi adó nemben összesen 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség a költségvetési csalásban aktívan részt vevő hat vádlottal szemben végrehajtandó börtön, illetőleg - az egyik vádlottal szemben visszaesői minősége miatt - fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség a bűncselekmény elkövetésében nyomatékosabb szerepet vállaló vádlottakkal szemben 8 év börtön fokozató szabadságvesztés kiszabását indítványozta abban az esetben, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik.

Címkék: áfa, költségvetés, milliárd, csal, kék hírek