Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február tizenharmadikán a Somogy Megyei Vármegyeháza dísztermében. Részt vett a rendezvényen, és értékelte a megyei katasztrófavédelem munkáját Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. Az esemény vendégei voltak a rendvédelmi- és az együttműködő szervek vezetői, képviselői.

A rendezvény nyitányaként a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt évi tevékenységét bemutató látványos rövidfilmet tekinthették meg a résztvevők. Ezután Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató tartotta meg értékelését. A tábornok részletesen beszámolt a szervezet legfontosabb eredményeiről, szakterületenként tekintette át és értékelte az elvégzett feladatokat. Elhangzott, hogy a beavatkozások száma emelkedett az előző évhez viszonyítva. Különösen igaz ez a tűzesetekre, ezek száma az aszályos időjárás miatt, a hatékony megelőző tevékenység ellenére mintegy negyedével nőtt 2018-hoz képest. A megye tűzoltó egységei 538 szabadtéri tűz, 265 épülettűz oltását végezték, emellett 503 viharkár és 302 közlekedési baleset felszámolásában vettek részt az előző évben. A tűzoltók a beavatkozásaik során 166 életet mentettek meg tavaly.

Az igazgató szólt a tűzvizsgálatokról, a védelmi igazgatás terén végrehajtott felkészítésekről, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a műveletirányítás tevékenységéről. Górcső alá került a hatósági munka, a veszélyes üzemek és szállítmányok felügyelete és ellenőrzése, valamint a létfontosságú rendszerelemek védelme is. Wéber Antal tájékoztatta hallgatóságát az elmúlt évi fejlesztésekről és a sikeresen felhasznált pályázati forrásokról. Külön kiemelte a Balaton projekt keretében megvalósult beruházásokat, amelyekkel tovább fokozható az állomány reagáló képessége a kiemelt régióban. A Somogy megyei igazgatóság 2019-ben önjáró kosaras emelőgéppel, mentőplatformmal, valamint a kutatásban, mentésben egyaránt bevethető kétéltű mocsárjáróval, a Balatonboglári Önkormányzati Tűzoltóság pedig egy felújított gépjárműfecskendővel gyarapodott. Az igazgató beszélt a hivatásos tűzoltók napi továbbképzésének megújításáról, a nagyobb megyei gyakorlatokról, és természetesen a legemlékezetesebb beavatkozásokról is. A továbbiakban áttekintette a szervezet gazdasági, hivatali és kommunikációs, illetve ellenőrzési tevékenységét is.

Beszámolója végén a tábornok a katasztrófavédelem valamennyi együttműködő partnerének megköszönte a hatékony, közös munkavégzést, a Belügyminisztériumnak a támogatást, és a jelenlévő vezetőkön keresztül pedig a teljes személyi állománynak az elvégzett munkát.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sikeresen hajtotta végre a rábízott szerteágazó és bonyolult feladatokat a megye biztonsága érdekében az elmúlt évben. Kezdte értékelését Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. Kiemelt feladatnak nevezte az önkéntesség erősítését, értékelése szerint ezen a téren Somogyban példaértékű munkát végeztek. A pályázati források hatékony felhasználása révén az önkéntes tűzoltó egyesületeken túl az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes mentőszervezetek mintegy 100 millió forint értékben jutottak fejlesztési forrásokhoz a megyében.2019-ben országosan öttel növekedett az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, közülük a tavalyi év során Somogy megyében az Igali Tűzoltó és Polgárőr Egyesület szerezte meg az önálló beavatkozásra feljogosító minősítést. Így a megyében már öt egyesület végezhet önállóan tűzoltói tevékenységet. A továbbiakban a főigazgató-helyettes az eredmények közül kiemelte a megelőzést célzó eredményes kommunikációt, a tűzmegelőzési bizottság hatékony lakosságtájékoztatását, a hivatásos életpályamodell kiterjesztését, valamint a fegyelmezett, feszes gazdálkodást.

A tábornok úgy összegezte mondanivalóját, hogy az igazgatóság országosan is élen jár az újszerű megoldások keresésében, feladatvégzése példaértékű, amit a szervezet teljes vezetői állományának továbbra is szükséges megtartani.

Címkék: megment, katasztrófavédő, tűzoltó, Somogy, kék hírek