Az utóbbi egy hónapban hazánkban átlagosan kétnaponta meghalt valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenvedett egy ember, és minden nap közel harminc lakásban pusztított tűz.

Az utóbbi héten Somogy megyében is szinte minden nap keletkezett lakás- vagy kéménytűz: December 28-án, Szentán egy családi ház kéményében kapott lángra a vastagon lerakódott korom. December 29-én, Holládon egy családi ház kemencéjének füstcsövében és gyűjtőkéményében gyulladt meg a felhalmozódott korom és kátrány. December 30-án, Balatonőszödön egy kétszintes családi ház emeletén nem megfelelően tömített saválló acél kéménycső melletti gerendázat és burkolat izzott be, füsttel telítve a padlást és részben a lakóteret is. 

Január elsején Lengyeltótiban egy családi ház kazánházként funkcionáló pincéjében a fűtőberendezés mellett tárolt tűzifa gyulladt meg a kazánból kipattanó szikra miatt. Január 3-án kora hajnalban pedig Barcson izzott be egy családi ház nappalijában a cserépkályha kéményébe épített födémgerenda.

Illusztráció
Illusztráció

A keletkezett tűzesetek nagyobb része kellő odafigyeléssel elkerülhető, épp ezért az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan próbálja felhvíni az emberek figyelmét, és 13+1 jó tanáccsal szolgál a lakosság számára a lakástüzek megelőzésének érdekében:

1. A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzuk szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.

2. Évente legalább egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.

3. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Online időpontot foglalni itt lehet. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.

4. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessünk résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

5. Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

6. A tüzelőt tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.

7. Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány előbb-utóbb meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna!

8. Az elektromos eszközöket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert főként ezek felelősek az elektromos tüzekért.

9. Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz.

10. Egy kiadós vasárnapi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. A tűzhelyen felejtett étel azonban könnyen lángba boríthatja a konyhát. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon, vagy a tűzhelyen az időzítőt.

11. Ha a sütés során az olaj, vagy a zsír túlhevül és meggyullad, soha ne próbáljuk vízzel oltani, mert a serpenyőből kicsapva mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ezt videón is demonstráljuk:

12. Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.

13. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésekor jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.

+1. Az ünnepi időszaknak már vége ugyan, ám az égősorral feldíszített karácsonyfák még állnak, és ahogy száradnak a fűtött lakásokban, úgy nő a gyúlékonyságuk. Amennyiben lehetséges, gondoskodjunk fenyőfánk vízutánpótlásáról, lassítva ezzel a kiszáradását. Ha mégis megtörténne a baj, az égő karácsonyfa oltását csak akkor kezdjük meg, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már kihúztuk a dugaljból!

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. Ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor kezdjük meg. Tekintve, hogy a tűz másodpercek alatt rohamosan terjed, ezért tényleg mérlegeljünk, ne kockáztassuk saját testi épségünket. Mindenesetre az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe. E néhány aranyszabály betartásával sokat tehetünk a lakástűz-mentes új esztendőért - hívják fel a figyelmet a tűzoltók.

Címkék: lakástűz, kéménytűz, megelőzés, katasztrófavédelem, tűzoltó, kék hírek