A Kaposvári Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy büntetett előéletű 22 éves férfi ellen, aki motorozni akart, de nem sikerült a járművet „berúgnia”, ezért felgyújtotta.

A vádlott 2017 októberében feldúltan gyalogolt Balatonlelle belterületén, amikor bement egy apartmanházakból álló ingatlan udvarára. A férfi ok nélkül megrongálta az udvarban leállított személygépkocsi csomagtartóját és leszakította hátsó ablaktörlő lapátját, majd egy segédmotoros kerékpár túradobozának zárját is kitörte. A vádlott cselekményével több, mint 60 ezer forint összegű kárt okozott.

A férfi ezt követően tovább állt és egy közeli bezárt üzlet felé ment, ahol meglátta a bolt ponyvával fedett teraszán letett motorkerékpát. A vádlott elhatározta, hogy kipróbálja a motort, de nem tudta beindítani. Ettől bedühödött és egy papírzsebkendőt tömött a jármű tankjába, majd meggyújtotta. A férfi látta, hogy a papír nagy lánggal égni kezd, ennek ellenére távozott a helyszínről.

Az égő motort kis idő múlva észlelte egy arra haladó szolgálatban lévő rendőr, aki a tüzet eloltotta. Oltás hiányában reális esély volt arra, hogy a tűz a terasz ponyvájára, onnan az üzlet tetőszerkezetére és a szomszédos épületekre is átterjedjen.

A vádlottat a Kaposvári Járásbíróság 2 évi börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette. Az ítélet nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása végett fellebbezést jelentett be.

Címkék: rongál, felgyújt, részeg, Balaton, kék hírek