Közeleg mindenszentek és halottak napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, meggyújtjuk az emlékezés lángját.

Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára. Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. Számos kellemetlen helyzet és nem utolsó sorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

A temetők környékén számolni kell a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt kiemelt körültekintéssel! A kialakult forgalom függvényében ideiglenesen forgalomkorlátozások és terelések várhatók, ezért ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Mindenszentek és halottak napja idején, miközben a temetőkben szeretteinkre, ismerőseinkre emlékezünk, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasolják, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre és fogadják meg tanácsaikat!

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták.
  • Ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Azokat mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! A személygépkocsi nem biztonságos tárolóhely!
  • Gépkocsijukkal, lehetőség szerint, kivilágított helyen parkoljanak!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a sírt rendezik!
  • Amennyiben lehetséges, inkább családosan, rokonokkal, barátokkal menjenek a sírkertekbe!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
  • Megbízható szomszédot megkérhetik arra, hogy távollétükben kísérje figyelemmel házukat, lakásukat!
  • Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat!
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon!

Az illetékes rendőrkapitányságok munkatársai a temetők, kegyhelyek környékén közbiztonsági, közlekedési, és bűnmegelőzési feladatokat látnak el az ünnep zavartalan biztosítása érdekében, ezért a rendőrség kéri a lakosságot, hogy mindezek tudatában figyelmes és jogkövető magatartásukkal segítsék a munkáját.

Címkék: halottak napja, mindenszentek, rendőrség, kék hírek