A Nagyatádi Járási Ügyészség személyes adattal visszaélés vétsége és zaklatás vétsége miatt emelt vádat egy 27 éves kaposvári férfival és 20 éves román állampolgárságú, de magyar nemzetiségű társával szemben, akik a sértettek közösségi oldalon létrehozott profiljaival éltek vissza, és azzal követtek el további bűncselekményeket.

A vádlottak egy online játékon keresztül ismerték meg egymást, majd jó viszonyba kerültek, folyamatosan tartották a kapcsolatot és személyesen is találkoztak egymással. A kaposvári férfi ezzel egyidőben szeretett volna kapcsolatot létesíteni egy lánnyal, aki erre nem mutatott hajlandóságot. Ekkor a vádlottak az egyik közösségi oldalon bosszúból létrehoztak a sértett személyes adataival egy álprofilt, majd a sértett adataival és fényképével társkereső oldalon regisztráltak.

A vádlottak ezután hozzáférést szereztek egy kaposvári férfi közösségi oldal profiljához is, és arról a vádlott volt felettesét több alkalommal trágár módon szidalmazták, fenyegették. Miután a sértett ezekre nem reagált, a gyermeket vették célba, akinek szintén több fenyegető üzenetet küldtek. A vádlottak ezenkívül a jogosulatlanul használt felhasználói profilról kaposvári polgárőröket is szidalmaztak, fenyegettek; sőt, a profil eredeti tulajdonosa nevében verekedésre felhívó üzeneteket küldtek nekik.

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakkal szemben - büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban - börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy annak végrehajtását a bíróság próbaidőre függessze fel.

Címkék: profil, társkereső, fenyeget, polgárőr, csal, internet, kék hírek