"Ez egy ezer liter víz szállítására alkalmas tűzoltó gépjármű fecskendő, ami egy mobil, benzinmotoros szivattyúval van szerelve" - mondja a szentbalázsi önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka gépjárművük mellett. A fecskendőt néhány éve vették az egyik kaposvári cég segítségével. Helyben és a környékbeli településeken végeznek vele oltási, mentési feladatokat. Felszereltségük szinte minden igényt kielégít, de azért fejlesztenének.

szentbalázsi tűzoltók

"A katasztrfavédelem minden évben ellenőrzi az egyesületünket és a legmagasabb, egyes kategóriás önkéntes tűzoltó egyesületek közé soroltak be minket az elmúlt esztendőben. Ez azt jelenti, hogy a technikai felszereltségünk jónak mondható. Természetesen vannak még hiányosságok. Hiányzik például a benzin motoros feszítővágó berendezés, a hidraulikus feszítővágó berendezés, amit balesetek alkalmával tudnánk használni." - tette hozzá Horváth Tamás.

Akár ez is megoldódhat a közeljövőben egy országos katasztrófavédelmi pályázatnak köszönhetően. Az országos igazgatóság minden évben több száz millió forint értékű pályázati lehetőséget hirdet meg az önkéntes tűzoltó egyesületeknek. Az idei évben somogy 38 egyesülete összesen 36 millió forintnyi támogatáshoz juthat.

szentbalázsi tűzoltók

"Leginkább a működés feltételeit, a személyi, illetve a tárgyi feltételek rendelkezésre állását biztosítják ebből. Védőeszközöket, tűzoltó védőfelszereléseket, szakfelszereléseket, járművek fenntartását, illetve a szertárak építését, állagmegóvását hajthatják végre a pályázó egyesületek." - tudtuk meg Kóbor Csabától, a megyei tűzoltósági főfelügyelőjétől.

Az önkéntes egyesületeken kívül két somogyi mentőszervezet is kapott támogatást több mint két millió forint értékben.

Címkék: egyesület, támogatás, önkéntes, tűzoltó, kék hírek