A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a zimányi férfival szemben, aki társaival előbb Ecsenyben, majd Somogysárdon tört be családi házakba.

A férfi és egyik társa 2018 februárjában tudomást szerzett egy olyan külföldiek tulajdonában lévő házról, amiben nagyobb értékek lehetnek. Mivel a ház ebben az időszakban lakatlan volt, a háborítatlanul tevékenykedő vádlottak fel tudták törni a biztonsági bejárati ajtót, majd a külföldi sértettől összesen 551.960 forint értékben tulajdonítottak el különböző használati tárgyakat, köztük nagy értékű napelem alkatrészt, benzinmotoros fűkaszát, illetőleg motorfűrészt.

A vádlottak az értékek nagy részét egy közeli erdőben rejtették el, és a zsákmányból csak néhány ruhaneműt és hangfal párt tartottak maguknál, azonban hazafelé tartva egy közúti rutinellenőrzés során megállították őket a szomszédos faluban. A rendőrök ugyan még nem tudtak a bűncselekmény elkövetéséről, de így is gyanúsnak találták a vádlottaknál lévő dolgokat, ezért azokat hatósági őrzésbe vették. Később az ekkor lefoglalt dolgok vezettek a vádlottak lebukásához.

A somogysárdi betörésre szintén azért került sor, mert az egyik vádlott megneszelte, hogy a sértettek több millió forint készpénzt tartanak az otthonukban. Erről beszámolt a zimányi vádlottnak és egy másik társának is, majd közösen kifigyelték, hogy a sértettek mikor mennek el otthonról. A vádlottak ezután csavarhúzókkal feltörték a bejárati ajtót és kutatni kezdtek a házban, azonban a remélt zsákmányt nem találták meg, csak 8.800 forinttal és néhány tábla csokoládéval lettek gazdagabbak.

Az ügyészség a négy, komolyabb bűnözői múlt nélküli vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a beismerésük esetén a szabadságvesztés tartamát mindkét betörésben részt vevő vádlottal szemben 2 évben, míg társaik esetében 1 év 10 hónapban állapítsa meg.

Címkék: betör, elfog, lop, tolvaj, kék hírek