A szervezeti változások miatt a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség elnevezése 2019. február 1. napjától Kaposvári Járási Ügyészségre változik, ezzel együtt a feladatköre is módosul.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészségen a nyomozásfelügyeleti és vádképviseleti tevékenység mellett a kijelölt ügyészek nyomozásokat is folytattak olyan bűncselekmények esetében, amelyekben a nyomozást kizárólag ügyész teljesíthette. Ebbe a körbe tartoztak többek között az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények, továbbá az egyes hivatalos személyek sérelmére, illetőleg általuk elkövetett bűncselekmények.

Az új Büntetőeljárási törvény hatályba lépésével módosult hatásköri szabályok miatt azonban az ügyészségi nyomozás szervezete is megújul, így 2019. február 1. napjától a kizárólagos ügyészségi nyomozás hatáskörébe tartozó bűnügyekben a Központi Nyomozó Főügyészség, és az annak alárendelt regionális nyomozó ügyészségek foganatosítják a nyomozásokat, így Somogy, Baranya, Tolna és Zala megye területén a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség jár el.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az igazságszolgáltatás elleni - így a hamis vád, hamis tanúzás és az ügyvédi visszaélés - miatt indult nyomozások 2018. július 1. napjától már a rendőrség hatáskörébe tartoznak.

Az új szervezeti egység elérhetősége 2019. február 1. napjától az ügyészség honlapján a szervezeti és személyzeti adatok között található meg.

Címkék: nyomoz, ügyészség, bíróság, kék hírek