Az adventi időszakra és a közelgő ünnepekre történő zavartalan felkészülés érdekében a rendőrség és társszervei egy kaposvári bevásárlóközpontban szerveztek fórumot.

Az esemény végén a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által általános iskolások részére szervezett „Boldog, biztonságos karácsonyt” rajzpályázat díjazottjainak dr. Heffer Attila r. ezredes kapitányságvezető adott át oklevelet és tárgyi jutalmakat.

A videó alatt az egyenruhások egy sor vagyonvédelmi jó tanácsot megosztanak Önökkel.

- Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!

- Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!

- Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.

- A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban, ezért tegyen mindent járműve csomagterébe!

- Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

- Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.

- A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.

- Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.

- Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!

- Ha elmegy otthonról, ügyeljen arra, hogy lakása nyílászáróit zárja be!

- Amennyiben előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!

- A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást! Adja meg telefonszámát gyermekének - kicsik esetén papírra írva, vagy a kézre feljegyezve - arra az esetre, ha a gyermek elkeveredne!

Címkék: tanács, csal, lop, ünnep, tolvaj, kék hírek