A lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, továbbterjedésében évről-évre közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. A tapasztalatok szerint gyakran előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe nem megfelelő tüzelőanyagot dobnak - a fa mellé műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat - ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Ne gyújtsa - gyűjtse!

Káreseti képek forrása: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság A háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. Ezért nemrég útjára indította a „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!" elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

A figyelemfelhívó kampány részeként többek között az andocsiak figyelmét hívták fel a siófoki katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai, illetve a kaposvári tűzoltók a Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium tanulóinak tarottak felvilágosítást.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! – kampány keretében arra is rávilágítják a somogyiak figyelmét, hogy a füstérzékelők alkalmazásával otthonunk tűzbiztonságát tovább növelhetjük. Ezek a készülékek tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek, segítségükkel a személyi sérülések és a jelentősebb anyagi károk is megelőzhetőek.

Címkék: szelektív, kampány, égetés, hulladék, tűzoltó, tűz, kék hírek